HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade
HuB Kerkrade

HuB KerkradeNieuwe broedplaats brengt inwoners samen

Hub Kerkrade maakt deel uit van het gerevitaliseerde stadshart en is het nieuwe onderkomen voor de bibliotheek, het theater en andere culturele initiatieven. De gemeente wenste een ontwerp voor het gehele gebouw waarin meerdere publieke programma's kunnen samensmelten. In het oorspronkelijke ontwerp gebruikte de bibliotheek de helft van het pand en werd deze gescheiden van het theater middels een wand. Door alle schotten af te breken ontstond meer ruimte, licht en eveneens een nieuw idee voor de foyer. Van een nagenoeg leeg vertrek functioneert deze nu als gedeelde, multifunctionele verblijfsruimte waar je kunt werken, studeren, of ontmoeten.

De basis van het volledige interieur van Hub Kerkrade wordt gevormd door robuust betoncasco. Dat was er al jaren, maar is eigenlijk nog nooit zichtbaar geweest. Vooral de riante betonnen theatertrap afgewerkt met blauwstaal springt hier direct in het oog. Dit en andere rauwere elementen knipogen naar het mijnverleden van de regio. Bijvoorbeeld de wandbetimmering van stevige houten balken die volledig rondom het entreehart loopt. Ook de bar in de foyer is een mooi voorbeeld. Uitgevoerd in koper tegen een ruwe bakstenen achterwand waarop een led-scherm en lichtbak geplaatst zijn. De ‘pauzedrankjeskast’ is een echte eyecatcher, zowel vanwege het formaat als dankzij de wisselende gekleurde verlichting.

In de gerenoveerde theaterzaal, die ruimte biedt aan 630 bezoekers, is nieuwe vloerbedekking geplaatst en zijn alle stoelen opnieuw gestoffeerd. De verlichting is vervangen door LED, met prachtige stralers langs de wanden waardoor de zaal een feestelijke look krijgt. Het interieur van Hub wordt daarnaast nog gekenmerkt door een aantal specials die de ruimte een heel eigen karakter geven. De specials verwijzen op verschillende abstractieniveaus naar de geschiedenis van Kerkrade. Een stad die over de jaren heen haar identiteit een beetje verloren was. Zo zijn er bijvoorbeeld de op maat gemaakte industriële leeskabines geïnspireerd op de oude mijnliften, een oude transportauto die dienst doet als makerspace en een serviceauto waar je koffie kan drinken. De bibliotheek is letterlijk en figuurlijk verweven door het gebouw. Vanaf de entree tot de kinderhoek worden de verschillende ruimtes onafgebroken met elkaar verbonden door één lange boekenkast. In deze kastenwand zijn verschillende functies verwerkt zoals zit- en leesplekjes, computervoorzieningen, informatiepunten, digitale schermen en speelfaciliteiten voor kinderen. De boekenkast varieert in diepte waardoor er interessante zichtlijnen ontstaan die het gebouw een bijzonder perspectief geven. 

Hub Kerkrade is een echte broedplaats geworden van kennis, informatie, educatie en entertainment die de inwoners van de stad samenbrengt. Het project is een co-creatie van Mars Interieurarchitecten en Aat Vos.
  • Kenmerken
  • BibliotheekTheaterOnderwijsinstellingHoreca
  • Opdrachtgever
  • Aat Vos / Gemeente Kerkrade
  • Aannemer
  • Jongen Landgraaf
  • Installatieadviseur
  • Homij Installaties
  • Interieurbouwer
  • Keijsers Interiors
  • Losse inrichting
  • Gispen / Stonepark (specials)
  • Fotografie
  • Jan de Vries / Marco Heyda

Publicaties

Eerste theatervoorstelling Hub Kerkrade

Onlangs werd de eerste theatervoorstelling in Theater Kerkrade gespeeld. Dit moment vormde tevens de kick-off van Hub Kerkrade dat maar liefst 5.000 m2 omvat en gefaseerd in gebruik zal worden door de andere culturele partners, waaronder het culturele middenveld, en Bibliotheek Kerkrade die naar verwachting in januari de deuren opent. 

Hub Kerkrade brengt cultuurinstanties en inwoners samen

Gemeente Kerkrade wilde een nieuw ontwerp voor het bibliotheek- en theatergebouw, dat ook andere culturele partners moest huisvesten. Architect Aat Vos en Mars Interieurarchitecten braken letterlijk scheidingswanden weg en creëerden een publieke ruimte die fungeert als huiskamer van de stad.