Huis van Cuijk

Huis van Cuijk Huis van Cuijk Huis van Cuijk Huis van Cuijk Huis van Cuijk

Samenbrengen van belevingswerelden

Door de veranderende rol van bibliotheken voldeed het pand van Bibliotheek Cuijk niet langer aan nieuwe ambities op het gebied van ontmoeting, creatie en samenwerking. De voorzieningen van Schouwburg Cuijk daarentegen boden uitkomst. Maar het inpassen van een uitnodigende bibliotheek in een zeer expressieve en statige schouwburg had wel wat voeten in de aarde. Zeker omdat deze schouwburg bestaat uit een deel nieuwbouw uit 2015 en een monumentaal deel uit 1888, een voormalig Fraterhuis. Het samenbrengen van deze drie uiteenlopende belevingswerelden vroeg dan ook om een intensief en goed doordacht traject. Ons uitgangspunt was; ‘het moet eruit zien alsof het altijd zo geweest is’. Dat betekende doseren en zoeken naar een visuele gemene deler. Die vonden wij in de theatertechniek. Minimalistisch en anoniem van uiterlijk zodat deze niet concurreert met het sterke karakter van de in art nouveau stijl ingerichte schouwburg of het meer klassieke Fraterhuis. 

Huis van Cuijk Huis van Cuijk Huis van Cuijk Huis van Cuijk Huis van Cuijk
Lucbuthker Mars Cuijk 12 Bew
Ruimte vinden en creëren voor de bibliotheek

De volgende stap was plek vinden en plek maken voor de vele boeken en nieuwe functies van de bieb in een metershoge foyer. Een ruimte die eveneens toegankelijk moest blijven voor de ontvangst van grote groepen mensen. Het interieur diende dan ook slim en flexibel te zijn waarbij vooral de vrije wandoppervlakte een kans bood. Door het plaatsen van een entresol creëerde we een extra niveau voor de bereikbaarheid van de boeken, maar ook voor functies als ontmoeten en studeren. De onderste steek van de trap naar de entresol is scharnierend op te takelen om zo de begane grond vrij te maken voor de ontvangst van grote groepen mensen. De nieuwe entresol verbind de bestaande loopbrug met de voorfoyer en de sociëteit op de eerste verdieping. Door deze verbinding is het nu mogelijk om rond te lopen waardoor de gehele eerste verdieping een interessanter gebied is geworden. Hier vind je onder andere een workshopruimte, taalhuis en verschillende studieplekken. Bezoekers worden nu heel intuïtief door het gebouw geleid waarbij de hoge zwarte kasten als het ware een doorlopend lint van boeken vormen. Bestaande bibliotheekkasten werden hiervoor hergebruikt en verhoogd door het toevoegen van nieuwe schappen. De grootsheid van de ruimte heeft hiermee extra kracht gekregen, zonder de ruimte te domineren.

Lucbuthker Mars Cuijk 3 Bew
Zichtbaarheid Huis van Cuijk

Het opnieuw inrichten van het entreegebied was noodzakelijk om de transitie van schouwburg naar het laagdrempelige ‘Huis van Cuijk’ bij aan- en binnenkomst direct zichtbaar te maken. Dat betekende het reduceren van de kenmerkende rode theaterkleur en het inpassen van een bibliotheekbalie en een inleverpunt voor geleende boeken. Door de ruime openingstijden kunnen bezoekers bij dit nieuwe inleverpunt, net voorbij de ingang, nog tot ’s avonds laat hun geleende boeken terugbrengen. De herhaling van grote digitale schermen die van buiten naar binnen doorlopen, attenderen bezoekers op zowel het programma van de bibliotheek als die van de schouwburg. De levendige voorfoyer biedt nu de algemene functies van de bibliotheek, maar ook de verbinding naar het café voor een kop koffie en een tijdschrift.

Maatwerk
Flexibel maatwerk

Het maatwerk is zo ontworpen dat zowel de schouwburg als de bibliotheek er gebruik van kunnen maken. Multifunctionele en verrijdbare meubels bieden maximale vrijheid in de indeling van de ruimte. De digitafel is hier een goed voorbeeld van. Computers waar men overdag gebruik van kan maken verdwijnen ’s avond, door middel van een liftsysteem, in het blad. Hierdoor kan dezelfde tafel in de avond gebruikt worden om je drankje op te zetten. Een ander voorbeeld is het Informatiepunt Digitale Overheid. Een wandkast die zich uitklapt tot een bureau met computer waar op vaste momenten in de week een medewerker bezoekers ondersteunt in het ontwikkelen van digitale vaardigheden. Direct hiernaast is de garderobe, waar bestaande rekken zijn verbouwd tot wandrekken en verrijdbare kapstokken die meer ruimte bieden voor jassen op minder vloeroppervlakte.

Lucbuthker Mars Cuijk2 28 Bew
Verschillende identiteiten

De bibliotheek bevat vier verschillende belevingswerelden. De donkere kasten versterken het technische karakter van de nieuwe entresol. Door de donkere kleur gaat je aandacht vooral uit naar de boeken. De voorfoyer heeft als tegenhanger juist lichte kasten, gecombineerd met zachte tinten afgeleid uit het bestaande kleurpallet. Hier vind je de jeugdcollectie en verschillende soorten studieplekken. De lichte ruimte voor de enorme glazen gevelpui is bewust zo gekozen om van buitenaf goed de levendigheid in het gebouw te ervaren waardoor de drempel om binnen te stappen verlaagd wordt. In de voormalige sociëteit hebben wij juist het oude, monumentale karakter versterkt door de stijl van de kasten hierop te inspireren. In de kinderhoek achterin de foyer hebben we veel kleur gebruikt met een rustige basis van lichte houten kasten.

Vertel eens


"Huis van Cuijk is nu eigenlijk pas echt af"

- Wim Kol

Architect Schouwburg Cuijk

Schets 4 Nieuw
Schets 3 Nieuw
Huis van Cuijk

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter