OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein
OBA Bijlmerplein

OBA BijlmerpleinPlek om te ontmoeten, lezen, leren en (samen)werken

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) voert een nieuwe benadering door die een frisse wind laat waaien door haar vele vestigingen. Zowel nieuwe vestigingen als de bestaande bibliotheken worden getransformeerd tot aantrekkelijke publieke ontmoetingsplekken, afgestemd op de behoeften van de directe omgeving. 

De nieuwe vestiging in het voormalige belastingkantoor (oppervlakte: 1.150 m2) heeft met zijn hoge entree en natuurlijke lichtinval een sterk uitnodigend karakter. De brede en 4,50 meter hoge trap aan de linkerzijde vormt een onmisbare schakel tussen de begane grond en de eerste verdieping, de twee lagen die de nieuwe bibliotheek beslaat. Een multifunctionele trap waar dankzij de grote kussens ook op gezeten kan worden en die als tribune fungeert tijdens presentaties. De trap refereert op sterke wijze naar de buitentrap aan de straatzijde die de twee niveaus van het Bijlmerplein met elkaar verbindt. Het interieur wordt daarmee onderdeel van de stedelijke ruimte.

Oude systeemplafonds zijn gestript waardoor de verwarmingsbuizen en leidingen zichtbaar zijn en een ruwe, industriële touch aan de ruimte wordt gegeven. Organische vormen zorgen voor een verzachtend contrast met zowel het plafond als met de rechthoekige boeken en kasten. De jaren zeventig zijn als leitmotiv zichtbaar in het interieurconcept en refereren naar de beginjaren van de Bijlmermeer. Dit komt onder meer terug in het gebruik van warme kleuren als oranje en okergeel, als ook in materialen als eikenhout, gelakt mdf en betonplex en het retro style meubilair.

OBA Bijlmerplein is een co-creatie van Mars Interieurarchitecten en Aat Vos

 

Publicaties

OBA opent vestiging in oud belastingkantoor

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft in het voormalige belastingkantoor aan het Bijlmerplein in stadsdeel Zuidoost een nieuwe vestiging geopend. In het oog springt het riante entreegebied met de 4,5 meter hoge trap. Aat Vos en Mars Interieurarchitecten zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. 

OBA Bijlmerplein: thuishonk om te ontmoeten, lezen, leren en werken

In de nieuwe vestiging van Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan het levendige Bijlmerplein, draait alles om kennisvergaring, ontmoeten en inspiratie opdoen. Een hedendaagse third place, gericht op de buurt en haar bewoners.

Nieuwe vestiging Openbare Bibliotheek Amsterdam op Bijlmerplein

Kennisvergaring, ontmoeten en inspiratie. Dit zijn de drie pijlers van de nieuwe vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) aan het Bijlmerplein in Amsterdam. Het ontwerp is van Aat Vos in samenwerking met Mars Interieurarchitecten.

  • Bron
  • Stedenbouw & Architectuur
  • Datum
  • Augustus 2017
  • Lees artikel