Raadhuis Boskoop

Raadhuis Boskoop
Raadhuis Boskoop
Raadhuis Boskoop
Raadhuis Boskoop
Raadhuis Boskoop

Herbestemming van gemeentehuis naar gemeenschapshuis

In opdracht van Gemeente Alphen aan den Rijn en Bibliotheek Rijn en Venen hebben wij het voormalig Raadhuis, een rijksmonument uit 1929, herbestemd tot een warm en levendig gemeenschapshuis. De naam Raadhuis is behouden, een mooie verwijzing naar de geschiedenis enerzijds en de huidige functie van het karakteristieke pand anderzijds. In het pand zijn de bibliotheek, een naschoolse opvang en enkele andere maatschappelijke zorgorganisaties gehuisvest. Daarnaast kan je er terecht voor formele plechtigheden zoals een trouwerij.

Kenmerken

Opdrachtgever

Gemeente Alphen aan den Rijn en Bibliotheek Rijn en Venen

Aannemer

Jurriëns

Interieurbouwer

Vlasblom Meubel & Interieurbouw

Projectmanagement

Bouwkundig Ingenieursbureau Onderwaater

Fotografie

Jan de vries

Raadhuis Boskoop Raadhuis Boskoop Raadhuis Boskoop Raadhuis Boskoop Raadhuis Boskoop
20210420 Jdvf 202 Lr 2
Behoud van authentieke karakter

De verscheidenheid aan functies vroeg om een ontwerp waarin twee verschillende werelden samenkomen. Dit zie je duidelijk terug in het exterieur. Met aan de ene kant het hoofdgebouw waar wij het formele, authentieke karakter aan binnen- en buitenzijde met zorg geconserveerd en gerestaureerd hebben. Stijlvol houtwerk, natuursteen, glas in loodramen, mooie stoffering, metselwerkdetails, gietijzeren radiatoren, Art Deco lampen, ze zorgen voor een totaal andere beleving dan de vleugel. Een ruimte die over de jaren heel vaak verbouwd is, maar hierdoor juist kansen bood om deze een informeler en laagdrempeliger karakter te geven. In dit deel van het gebouw, waar nu de bibliotheek gevestigd is, hebben wij binnen de kaders van de monumentale status dan ook gekozen voor moderne materialen als verzinkte trappen, een betonnen vloer, stalen puien en zichtbare metalen kanalen en leidingen.

20210420 Jdvf 344 Lr
Tweede informele entree

Bouwkundig gezien was het aanbrengen van een tafelconstructie in de vleugel het meest ingrijpend, evenals het plaatsen van een lift en het situeren van extra toiletvoorzieningen. Wat de installatietechniek betreft, is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van aanwezige schachten. Nieuwe installaties zijn onzichtbaar weggewerkt in een niet-zichtbaar dakdeel en in de kruipruimte. Een andere belangrijke ingreep is het in ere herstellen van de zogenaamde toogdeur die op historische tekeningen te zien was, maar later is dichtgemetseld. Nu vormt deze tweede entree een meer informele toegang tot de bibliotheek, waardoor de gebouwdelen ook gescheiden van elkaar goed kunnen functioneren.

20210420 Jdvf 377 Bew
Verzameling gebruikers

Het leuke is dat het Raadhuis nu een soort bedrijfsverzamelgebouw is, waar dit vroeger ook het geval was. In het Raadhuis zaten naast het bestuur en de ambtenaren ook het gemeenteloket, een politiepost met celruimte, de brandweer en een dierenarts. Een zeer efficiënt gebruik van de ruimte. Het gebouw krijgt nu net als vroeger weer een verzameling van gebruikers terug. Het interieur bekrachtigt de nieuwe identiteit van het Raadhuis als maatschappelijk hart van Boskoop. Een dorp dat nationaal en internationaal bekend staat om zijn boomkwekerijen. Een conceptueel uitgangspunt dat is terug te zien in het interieur door de toepassing van natuurlijke kleuren en prints, agrarische materialen en veel groen. Raadhuis Boskoop is een co-creatie van MARS Interieurarchitecten (ontwerp, engineering en realisatie) en aatvos (workshop en design concept).

Vertel eens


"Het interieur bekrachtigt de nieuwe identiteit als maatschappelijk hart van Boskoop."

-

20210420 Jdvf 257 Bew
20210420 Jdvf 242 Lr
Raadhuis Boskoop

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter