Bibliotheek Alphen aan den Rijn

Bibliotheek Alphen aan den Rijn
Bibliotheek Alphen aan den Rijn
Bibliotheek Alphen aan den Rijn
Bibliotheek Alphen aan den Rijn
Bibliotheek Alphen aan den Rijn

Een groen hart voor Alphen

Een volledig energieneutraal pand in het centrum van Alphen aan den Rijn is de nieuwe thuisbasis van bibliotheek Rijn en Venen. Het opvallende ontwerp van architectenbureau Common Affairs is onderdeel van een grote binnenstedelijke herontwikkeling en oogt als een mix tussen een station en een markthal. Ondanks het grote formaat sluit het pand door zijn groene gevel, warm oranje metselwerk en rijke detaillering mooi aan bij het stadsbeeld. Naast de bibliotheek biedt het pand onderdak aan het Erfgoedcentrum, het gemeentearchief, het Huis van Duurzaamheid en een VVV-kantoor. Bovenop de bibliotheek bevindt zich een parkeergarage en rechts naast de hoofdentree een openbare fietsenstalling. Door de combinatie van al deze functies is het een dynamische en multifunctionele ontmoetingsplek in het hart van de stad.

Kenmerken

Opdrachtgever

Bibliotheek Rijn en Venen

Architect

Common Affairs

Interieurbouw

Zwartwoud

Fotograaf

Marco Heydra

Aatv Alph 20210617 Serie A 14 Van 22 7630
Trap als verbindend lint

De ruimtelijke compositie, de kozijnen en kolommen zijn samen met het ‘groene’ karakter al een sterke basis voor het interieur. De imposante trap in het hart van het gebouw vormt een groen verbindend lint waardoor een soort organische plattegrond is ontstaan. Daarbinnen bevindt zich een aantal ankers als een leescafé, activiteitenruimte, een historische archief en een kunstwerk genaamd 'Het Nest'. Deze opvallende ‘hang-out’ van kunstenares Femke van Gemert is gemaakt van gerecyclede stoffen, aangeleverd door de Alphenaren.

Aatv Alph 20210617 Serie A 06 Van 22 7322
Ongewoon vormgegeven kasten

Om het interieur persoonlijker te maken en dichter bij de mensen te brengen, is de volledige lay-out van de bibliotheek sterk informeel en in zekere zin imperfect. In het interieur zijn veel groene accenten en natuurlijke materialen toegepast die het karakter van zowel de stad als het duurzame gebouw versterken. Zo zijn de kasten allemaal ongewoon vormgegeven en zien er hierdoor uit als takken die willekeurig in de ruimte liggen. De trap is bedekt met een mosgroene loper en sommige wanden en vloerkleden hebben prints van bladeren en steen. Diverse functies bevinden zich in afsluitbare houten of stalen ruimtes (kassen) en ook in het meubilair zie je materialen als staal, zink, terrazzo en keramiek terug.

Vertel eens


"De missie van de bibliotheekorganisatie 'inspireren en verbinden' is duidelijk terug te zien in het interieur"

-

Aatv Alph 20210617 Serie A 05 Of 22 7565
Aatv Alph 20210617 Serie A 18 Van 22 7673
Bibliotheek Alphen aan den Rijn

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter