CODA

CODA CODA CODA CODA CODA CODA

Cultuurhuis Apeldoorn

CODA is het cultuurhuis van Apeldoorn, waar museum, bibliotheek en gemeentearchief samenkomen. CODA bestaat uit twee hoofdgebouwen ontworpen door verschillende architecten met een geheel eigen signatuur: Hans Ruijssenaars (Bibliotheek 1984) en Herman Hertzberger (Museum 2004). Een recent ontwikkelde centrale entree (Ruijssenaars Damstra 2019) verbindt deze twee architectonische visies. 

Als uitgangspunt voor het ontwerp van het bibliotheekgebouw koos Ruijssenaars voor een opengeslagen boek als metafoor: de centrale vide met het glazen dak vormt de ‘ruggengraat’ waar alle functies omheen georganiseerd zijn. Een krachtig ontwerp waarin souterrain tot dakterras visueel met elkaar verbonden zijn. Toch kwamen de ruimtelijke kwaliteiten van het gebouw niet goed tot hun recht vanwege een gebrek aan samenhang en visuele rust. 

Kenmerken

Interieurbouwer

BM Interieurs

Projectmanagement

Includi

Fotografie

Luc Buthker

Aannemer

Linthorst bouwgroep

CODA CODA CODA CODA
Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Coda Lr 4
Van masterplan tot uitvoering

Om de bibliotheek toekomstbestendig te maken en een sterkere verbinding te maken met het museum, het archief en het ExperienceLab, ontwierp Includi een masterplan. Hierin werden het programma van eisen en een overkoepelende visie op het nieuwe interieur vastgelegd. Wij kregen de opdracht voor het ontwerp en de begeleiding van de realisatie. Parallel aan het ontwerpproces ontwikkelden wij in samenwerking met diverse kunstenaars zogenaamde erfgoed-hotspots: visuele ankerpunten die het Grote Verhaal van Apeldoorn vertellen. De vormgeving van de hotspots verbindt de bibliotheek met het museum ondanks de verschillende gebouwidentiteiten.

Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Coda Lr 19
Ruimtelijke eenheid

Door algemene slijtage, de toevoeging van binnenwanden, aanvullende installaties en veelal plaatselijke ingrepen had het gebouw zijn kracht verloren. Om de sterke kenmerken van de architectuur weer tot zijn recht te laten komen, was er rust nodig in de structuur in combinatie met gedoseerde afwerkingen. Op de begane grond en de eerste verdieping is een lichte rolcoating toegepast, die aansluit op de bestaande gietvloer in het souterrain. Daarmee ontstaat visuele eenheid door het hele gebouw. De oorspronkelijke klinkers op de begane grond zijn deels behouden en brengen een tastbare herinnering aan het verleden in het vernieuwde geheel. Ook het plafondbeeld is geordend: storende installaties zijn verwijderd of weggewerkt, en de onrustige basisverlichting is vervangen door slanke spanningsrails met gependelde spots en lijnarmaturen. In combinatie met het overvloedige daglicht zorgt dit voor een helder en warm lichtbeeld.

Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Coda Lr 5
Functie en sfeer in balans

Door de bibliotheekcollectie op de begane grond en eerste verdieping naar achteren te verplaatsen, ontstond een heldere zichtlijn. Aan de voorzijde is ruimte gemaakt voor verblijf: informele zithoeken, leestafels, studieplekken en halfhoge werkplekken vormen een uitnodigende setting, waarin gebruikers vrij kunnen bewegen tussen werken, lezen en ontmoeten. Het houten maatwerkmeubilair biedt een rustige basis. Tussen deze verblijfsplekken bevinden zich de erfgoed-hotspots. Deze kleurrijke installaties, elk gewijd aan een ander thema uit de Apeldoornse geschiedenis, geven betekenis en identiteit aan de ruimte. Het contrast tussen de ingetogen interieurmaterialen en de expressieve hotspots zorgt voor een spannende gelaagdheid en een mooie verbinding van bibliotheek en museum.

Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Coda Lr 20
Geïntegreerde grafische laag

Samen met Studio de Ronners ontwierpen wij een nieuwe bewegwijzering. Deze is helder, intuïtief en visueel afgestemd op het interieur. Zo ondersteunt de grafische laag de ruimtelijke leesbaarheid en draagt deze bij aan een verbeterde vindbaarheid en gebruikerservaring.

Vertel eens


"Gebouw en interieur vormen weer een samenhangend geheel waarin het prettig dwalen, lezen, leren en verblijven is"

-

Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Coda Lr 21
Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Coda Lr 24
CODA

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter