Stadsbibliotheek Langenfeld

Stadsbibliotheek Langenfeld
Stadsbibliotheek Langenfeld
Stadsbibliotheek Langenfeld
Stadsbibliotheek Langenfeld
Stadsbibliotheek Langenfeld
Stadsbibliotheek Langenfeld

Juweel uit de jaren '80

Middenin het Duitse Langenfeld vlakbij Keulen ligt de stadsbibliotheek. De jonge en dynamische stad besloot dat het tijd was om het potentieel van deze centrale plek te benutten door het verouderde pand te transformeren naar een moderne en sociale ontmoetingsplek. Een intensief participatietraject met de gebruikers en inwoners van Langenfeld, onder leiding van Aat Vos, volgde. De inzichten en ideeën die hieruit voortkwamen hebben wij samen met Aat Vos en onze lokale partner Franke Architektur vertaald in ruimtelijke indelingen, kleur-, licht- en materiaalconcepten en inrichtingsontwerpen.

Kenmerken

Opdrachtgever

Aat Vos

Aannemer

Stonepark

Interieurbouwer

Stonepark

Losse inrichting

BigBrands

Fotografie

Marco Heyda

Aatv Lang 2020526 Bibnliotheek Langefeld 36 Van 79 5461
terug naar casco

Om de identiteit van het gebouw te bekrachtigen is deze teruggebracht tot casco. Overal zijn de plafonds verwijderd en de installaties in het zicht gehangen. Hierdoor heeft het gebouw een stoere en robuuste uitstraling gekregen. Het middengebied is vrij gehouden voor diverse programmering door het grootste deel van de collectie aan de wanden te plaatsen in een zogenaamde ’Superregal’. Een enorme blauwe kast met een lengte van maar liefst 31 meter en een hoogte van 7 meter die zowel de twee tussenverdiepingen verbindt als de ruimte in tweeën deelt. De kast loopt deels langs de buitengevel rondom de ramen met fijne zitplekjes dichtbij het licht. Visueel middelpunt is de indrukwekkende kroonluchter met neer dan zestig glazen lampen. Via de lokale krant werden bewoners opgeroepen om hun oude lampen te doneren waar zij massaal gehoor aan gaven. Hierdoor staat deze kroonluchter symbool voor de enorme betrokkenheid van de gemeenschap.

Aatv Lang 2020526 Bibnliotheek Langefeld 51 Van 79 5857
Multifunctionele invulling

De multifunctionaliteit van de nieuwe bibliotheek uit zich onder meer in een moderne makerspace met 3D-printers, een digitaliseringsstation, een maxi-schaakset voor staande wedstrijden en een aparte ruimte voor jongeren op de eerste verdieping. Deze ruimtes worden visueel met elkaar verbonden door een kleurrijk wandontwerp. Op de tweede verdieping bevinden zich het kindergedeelte en een afscheidbare evenementenruimte met een professioneel podium. Verspreid door het gebouw zijn gezellige zitjes met fauteuils, banken en cocons die uitnodigen tot lezen, spelen en vertoeven. Voor wie op zoek is naar een rustige plek om te werken en onderzoek te doen, zijn er individuele en groepsstudieruimtes met ultramoderne apparatuur. Een ‘feel good’, informele sfeer met een vleugje imperfectie is het resultaat. Klaar voor de gebruikers van de 21e eeuw!

Vertel eens


"Een stadsjuweel uit de jaren 80 is nieuw leven ingeblazen door lokale input en een divers programma"

-

Aatv Lang 2020526 Bibnliotheek Langefeld 58 Van 79 6056
Aatv Lang 2020526 Bibnliotheek Langefeld 46 Van 79 5763

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter