Muziekkwartier Enschede
Muziekkwartier Enschede
Muziekkwartier Enschede
Muziekkwartier Enschede
Muziekkwartier Enschede
Muziekkwartier Enschede

Muziekkwartier EnschedeVerkennende studie verbouwing Nationaal Muziekkwartier

In het Muziekkwartier in Eschede zijn verschillende culturele organisaties gehuisvest. In het belang van de stad willen deze organisaties werken aan een cultureel aanbod dat ontmoeting, presentatie, productie en uitwisseling stimuleert. Een bruisende plek waar iedere Enschedeër en Twentenaar zich thuis voelt. In de loop der jaren zijn er door het samenbrengen van functies en gebruikers weeffouten in het gebouw ontstaan die nu door de organisaties als belemmerend worden ervaren. Hierdoor is de noodzaak ontstaan om een betere fysieke verbinding tot stand te brengen. 

In een tweetal workshops met alle betrokkenen hebben wij gezocht naar manieren om zaken als herkenbaarheid en gezamenlijkheid letterlijk vorm te geven in het gebouw. Belangrijkste aandachtspunten hierbij waren het verplaatsen van het entreegebied, het verdiepen en verbinden van het gebouw en de mogelijkheid om de bibliotheek van Enschede te integreren in het Muziekkwartier. 

Om te komen tot een open, toegankelijke “huiskamer van de stad” hebben wij onder meer een centrale hoofdentree ontworpen gelegen aan het plein. Door perforaties toe te passen en de hoogte van het gebouw te benutten is er letterlijk ruimte gevonden voor de ruim 5.500 m2 aan boeken van de bibliotheek. Verbeterde lichtinval en mooie zichtlijnen geven het gebouw een transparant en open karakter. De routing wordt bepaald door een centrale, open trap die alle verdiepingen met elkaar verbindt en de centrale entree bekrachtigt. Een multifunctionele verblijfstrap die uitnodigt om gebruikt te worden en die zorgt voor verbeterde verkeersstromen en bereikbaarheid van voorzieningen.

In co-creatie met Aat Vos.


 

Publicaties

Dance tussen de boeken

Het kan! De bibliotheek past in het Muziekkwartier met gemak. ''We willen dolgraag verhuizen''