Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude

Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude
Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude
Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude
Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude
Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude
Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude
Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude
Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude

Boven alles zijn zij brouwers

‘Een brouwerij in een parkachtig landschap waarbij meerdere bedrijfsgebouwen samen een architectonische eenheid vormen’, zo omschreef bureau Broekbakema destijds hun ontwerpvisie voor deze brouwerij uit 1975. Nu, bijna 50 jaar later, staat het complex nog steeds als een huis, maar eenmaal binnen lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan.

De transitie naar een nieuwe manier van werken was voor de brouwerij aanleiding om een grootschalige verbouwing te starten. Het bedrijfsrestaurant met zijn typische jaren ’70 uiterlijk vormde de ideale pilot om de fundamentele veranderingen in cultuur, structuur en werkwijze binnen de organisatie te ondersteunen. 

Opdrachtgever

HNS

Projectmanagement

draaijer+partners

Aannemer

C.J. de Boer

Interieurbouwer

Vlasblom

Los meubilair

Big Brands

Fotografie

Luc Büthker

Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude
Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Heineken Lr 13
Krachtige industriële ruimte

De rationele opzet van het gebouw vormde de basis voor ons interieurontwerp waarin daglicht, routing, klimaat, akoestiek, hygiëne en multifunctionaliteit een belangrijke rol spelen. Om meer daglicht naar binnen te brengen en te anticiperen op een toekomstig terras, plaatsten wij een grote, glazen pui met openslaande deuren. Ook aan de andere zijde van het restaurant vervingen wij de bestaande, gesloten wand voor een glazen pui, ditmaal om een visuele verbinding te maken met de Bottelarij. De overige wanden, de vloeren en het plafond zijn gestript waardoor er een krachtige industriële ruimte tevoorschijn kwam van ruim 5 meter hoog. De spoelkeuken werd verplaatst om een nieuwe, ruime entree mogelijk te maken en daarmee de routing en bezoekersbeleving te optimaliseren. Installaties zijn deels vervangen en opnieuw gecomponeerd. Het buffet kreeg een nieuw zwart systeemplafond, de TL-armaturen maakten plaats voor een gevarieerd lichtplan en ook het audiosysteem werd zorgvuldig geïntegreerd.

Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Heineken Lr 10 Bew
Flexibel buffet

De introductie van een nieuw horecaconcept gaf aanleiding voor een flexibele inrichting van het buffet. Wij ontwierpen verrijdbare, gekoelde eilanden en een uitgifte voor het warme buffet waar de bain marie werd ingeruild voor losse warmhoudunits. Een kassameubel met diverse presentatiemogelijkheden, een koffiemeubel en een meubel voor borden en dienbladen voorzien van narrowcasting werden in dezelfde look & feel door ons ontworpen.

Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Heineken Lr 2
Vijf zones met verschillende functies

Het buffet en het restaurant zijn visueel met elkaar verbonden door een enorm tegelplein. Voor het restaurant, waar dagelijks zo’n 200 mensen lunchen, bedachten wij vijf verschillende zones. Iedere zone is multifunctioneel inzetbaar, maar heeft wel een eigen kernfunctie zoals lunch, presentatie of overleg. Zo heeft een zijde van het restaurant over de volle lengte zitnissen die wat meer rust en privacy bieden door een mooie glascompositie van nieuw en hergebruikt figuur- en butzenglas. Achterin het restaurant plaatsten wij een divider met aan de voorzijde een videowall voor narrow casting, town halls en andere vormen van plenaire presentaties en aan de achterzijde een intiemere vergaderplek met een groot tv-scherm.

Lucbuthker Marsinterieurarchitecten Heineken Lr 21
Gerecyclede bierflesjes

De flexibele invulling van de ruimte is ook terug te zien in het losse meubilair. Vrijwel alle stoelen zijn stapelbaar en alle tafels verrijdbaar of verplaatsbaar waardoor er grote bijeenkomsten kunnen plaatsvinden. Leuk detail is dat het wastafelmeubel bij de entree en een deel van de tafels voorzien zijn van terrazzobladen gemaakt van gerecyclede bierflesjes. Deze en andere bijzonderheden, kleur- en materiaalkeuzes zijn een vertaling van de identiteit van dit mooie Nederlandse biermerk dat op deze locatie maar liefst 18 miljoen hectoliter bier per jaar produceert. Proost!!

Bedrijfsrestaurant Brouwerij Zoeterwoude

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter