Dokhuis

Dokhuis Dokhuis Dokhuis Dokhuis Dokhuis

Onderwijs + wetenschap x kunst

Aan de rand van oud-Charlois pal aan de Maas staat een bijzonder monument. Deze voormalige directie/bedrijfswoning werd in 1883 gebouwd ten behoeve van de exploitatie van de droogdokken van Bonn en Mees. Onder de meeste Rotterdammers staat het gebouw vooral bekend als ‘het Berenei’, een poppodium waar eind vorige eeuw flink gefeest werd. Na meerdere grootschalige verbouwingen, gevolgd door jaren leegstand en verwaarlozing, was het onderwijsorganisatie Nivoz die de kracht en charme van de plek zag. Niet alleen als ideale thuisbasis voor hun organisatie, maar bovenal als een plek waar zij samen met anderen programmering ontwikkelen rondom onderwijs, opvoeding, wetenschap, kunst, maatschappelijke en sociale vraagstukken. Een vrijplaats voor reflectie en dialoog. 

Kenmerken

Opdrachtgever

Stichting NIVOZ

Projectmanagement

Buro Mees

Aannemer

Verbakel

Interieurbouwer

Vlasblom

Fotografie

Luc Buthker

Dokhuis Dokhuis Dokhuis Dokhuis Dokhuis
Lucbuthker Mars Dokhuis2 Lr 1 Kopie
Ontmoeting en interactie

Het interieurontwerp faciliteert deze verschillende vormen van ontmoeting en interactie met als ‘pièce de résistance’ een opgetild auditorium met tribunetrap van twee verdiepingen hoog. Oorspronkelijk was dit geen onderdeel van de vraag, maar het bestaande gebouw gaf aanleiding voor een bijzondere ingreep. Het auditorium werd de basis van ons plan en definieerde de invulling van de andere verdiepingen en ruimtes. Zo kreeg de begane grond een werkcafé met aansluitend een warme en uitnodigende ontmoetingsruimte. De twee ruimtes zijn flexibel ingericht waardoor ze geschikt zijn voor activiteiten als workshops, lezingen, overleggen, lunch en vieringen. De eerste verdieping biedt toegang tot het auditorium en heeft daarnaast een trainingsruimte en verscheidene concentratie- en overlegplekken. Op zolder bevinden zich de werkplekken voor de medewerkers van Nivoz. Een ruimte die dankzij de nieuwe hoogte, daglichttoetreding en glazen scheidingswand licht en ruimtelijk is.

Lucbuthker Mars Dokhuis Lr 13 Kopie
Grootschalige renovatie en restauratie

Om het monument geschikt te maken voor de nieuwe gebruikers en te voldoen aan de hoge duurzaamheidsambities hebben wij een grootschalige renovatie en restauratie uitgevoerd. Het pand is volledig geïsoleerd met onder meer nieuw isolerend monumentenglas, het gasverbruik is aanzienlijk gereduceerd. de gevel is gerestaureerd, alle installaties zijn vernieuwd en op zolder zijn daklichten toegevoegd zodat deze ruimte nu een volwaardige gebruiksfunctie heeft. Een nieuwe lift maakt het gebouw toegankelijk voor mindervalide.

Lucbuthker Mars Dokhuis2 Lr 4 Kopie
Oorspronkelijke en nieuwe identiteit

De geschiedenis van het gebouw is subtiel aanwezig. Zo refereert een opvallend rood/roze kleurpallet naar het originele glas-in-lood van Bonn en Mees. Daarnaast zorgen talrijke kunstzinnige illustraties, oude en nieuwe foto’s, posters en objecten tezamen voor een mooie versmelting tussen de oorspronkelijke en nieuwe identiteit van het Dokhuis.

Dokhuis

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter