Heineken Gebouw Rotterdam II
Nieuw hoofdstuk in het indrukwekkende Heineken verhaal
Vanwege het succes van de herontwikkeling van het Heinekengebouw naar een high-end vergaderlocatie ontstond de vraag naar meer en grotere ruimtes. Wij zagen een kans op de eerste verdieping, het oudste gedeelte van het gebouw. Hier realiseerden wij twee grote vergaderruimten voor respectievelijk 60 en 100 personen, een ontvangstruimte, bar, keuken en toiletgroep. De twee vergaderruimtes genaamd ‘de Brouwmeester’ en ‘de Export’ vertellen het verhaal over de ontdekking van het A-gist in het voormalige laboratorium en de expansiedrift van Gerard Adriaan Heineken die zijn bier de wereld overbracht. Hierdoor ervaar je de cruciale rol van de stad Rotterdam in de totstandkoming van een wereldmerk.
Lees hier meer over deel 1 van de herontwikkeling van het markante Heinekengebouw.
Opdrachtgever
Stadsherstel Historisch Rotterdam en Heineken Gebouw Rotterdam
Maatwerk
Vlasblom Interieurbouw
Losse inkoop
DSN
Fotografie
Luc Buthker
Meer weten?

Ook voor dit deel van het gebouw doken wij de archieven in. Waar werden deze ruimtes vroeger voor gebruikt? Wat was de oorspronkelijke structuur van de ruimtes? Wie werkten er en met welk resultaat? Dit leverden wederom mooie, authentieke verhalen op die opnieuw zijn verbonden aan de plek. Uiteraard in een modern jasje en met een nieuwe functie. Zoals het verhaal van De heer Wilhelm Feltmann, alias ‘de Dorstige Driftkop’. Hij was de eerste brouwmeester van Rotterdam en de grote schatbewaarder van het unieke Heineken recept. Die gelaagdheid van locatie, gebouw, verhaal en interieur maken het geheel tot een ware beleving. En die beleving wordt consequent doorvertaald. Er is geen ruimte in het gebouw die niet een deel van het verhaal draagt, soms heel expliciet, dan weer heel subtiel.

Uiteraard kon een iconische Heineken bar ook hier niet ontbreken. Verbonden aan de ruimte 'de Brouwmeester' ontwierpen wij een bar in New York style. Een knipoog naar het jaar 1933 in de VS. Na 11 jaar drooglegging was Heineken het eerste importbier dat de kades van New York bereikte. De warme kleurtonen, sierlijsten, messing accenten, verlichting en translucente omlijsting van de achterbar brengen bezoekers terug naar de feestelijke sfeer van deze 'pier party'.

Een uitdaging in deze nieuwe fase van het project was er een van logistieke aard. Want zeven verschillende opstellingen mogelijk maken per kamer voor 60 tot 100 mensen vraagt om een hoge mate van flexibiliteit en voldoende opslagruimte. Wij vonden de oplossing in grote multifunctionele en kamerbrede maatwerkkasten. Door deze zo’n twee meter van de wand af te plaatsen, bood de ruimte erachter voldoende plek voor inklapbare tafels en stapelbare stoelen. Meubliair dat ondanks deze eigenschappen ook het comfort biedt en de uitstraling heeft die past bij de ruimten. En voor wie niet van Heineken groen houdt, biedt de ingebouwde led-verlichting gelukkig nog andere mogelijkheden.
Vertel eens
-

