Cultureel Clubhuis Amstel

Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel
Cultureel Clubhuis Amstel

Een ontmoetingsplek met stedelijke dynamiek

De nieuwe vestiging van De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) ligt, enigszins verscholen, in de levendige wijk ‘de Pijp’ waar het zijn deuren deelt met een theater. De OBA heeft naast de hoofdvestiging meerdere filialen verspreid door Amsterdam. Het streven is dat deze locaties in de wijken zich ontwikkelen tot 'community libraries' die samenwerken met buurtinitiatieven, lokale organisaties en bewonersgroepen. Belangrijk daarbij is dat deze filialen een herkenbaar OBA-DNA hebben, maar daarnaast ook een onderscheidend karakter hebben dat aansluit op de omgeving. De nieuw gekozen naam ‘CC Amstel’ staat dan ook voor Cultureel Clubhuis Amstel.

Kenmerken

Opdrachtgever

Openbare Bibliotheek Amsterdam / Aat Vos

Interieurbouwer

Stonepark

Fotografie

Jan de Vries

Cultureel Clubhuis Amstel Cultureel Clubhuis Amstel Cultureel Clubhuis Amstel Cultureel Clubhuis Amstel Cultureel Clubhuis Amstel Cultureel Clubhuis Amstel
20190702 Jdvf 137 Lr
Uitnodigende 'third place' met mix aan functies

Het gebouw van OBA CC Amstel, ontworpen door architect Vera Yanovshtchinsky Architecten in opdracht van de gemeente, maakt deel uit van het voormalige Archiefterrein aan de Amstel. Oorspronkelijk kende het gebouw enkel een theaterfunctie met een grote en een kleine zaal. Dit bleek voor huurder theater Ostade wat te ambitieus waardoor de OBA kans zag om op deze plek een mix van functies aan te bieden. Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een visie die creative guide Aat Vos heeft ontwikkeld in samenwerking met de OBA. Doel is om van de OBA filialen uitnodigende 'third places' te maken, ofwel aantrekkelijke, toegankelijke ontmoetingsplekken waar iedereen welkom is.

20190702 Jdvf 162 Lr
De publieke ruimte als conceptueel uitgangspunt

Om de gezamenlijkheid te benadrukken hebben de ruimtes een multifunctioneel karakter gekregen. Zo is de kleine theaterzaal tot de nok gevuld met boeken en is de foyer naast ontvangstruimte ook een aangename verblijfsplek. Conceptueel is de publieke ruimte als uitgangspunt genomen. De keuken van het restaurant is bijvoorbeeld vormgegeven als kiosk, het restaurant als plein en de muur, die loopt van het theater naar de foyer, als een typische Amsterdamse straat. OBA CC Amstel is een co-creatie van aatvos (design concept, strategie) en Mars Interieurarchitecten (design, engineering).

Cultureel Clubhuis Amstel

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter