Culturele huiskamer Parrotia

Culturele huiskamer Parrotia
Culturele huiskamer Parrotia
Culturele huiskamer Parrotia
Culturele huiskamer Parrotia

Een plek voor iedereen

In het Parrotia gebouw in Roosendaal werken zowel commerciële, culturele als maatschappelijke organisaties samen onder één dak. Bibliotheek VANnU is de grootste huurder, daarnaast huisvest het gebouw onder meer een theater en een ontmoetingscentrum voor ouderen. Om in de toekomst meer organisaties te verwelkomen en om ontmoeting en uitwisseling tussen deze organisaties te stimuleren was een verbouwing en een nieuw concept noodzakelijk. 

Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een visie die creative guide aatvos heeft ontwikkeld in samenwerking met Woonstichting Alwel en Bibliotheek VANnU. In het nieuwe ontwerp zijn de vele gesloten ruimtes opengebroken waardoor er ruimte en lucht is ontstaan. Zowel de ‘bewoners’ van Parrotia als de bezoekers kunnen nu gebruik maken van - en participeren in - de openbare ruimtes. Hiermee is invulling gegeven aan de voornaamste functie van Parrotia, het cultureel en sociaal-maatschappelijk verrijken van de stad Roosendaal en haar inwoners.

Kenmerken

Opdrachtgever

Woonstichting Alwel en Bibliotheek VANnU

Interieurbouwer

Gieskes Interieur

Losse inrichting

Projectinrichting Lavoir

Fotografie

Jan de Vries

20180514 Jdvf 208a Lr
Boekenkasten vormen lint met bestaande kozijnen

Kenmerkend aan Parrotia is de relatie van het interieur met het gebouw en de omgeving. Zo vormen de boekenkasten langs de gevels van het gebouw een lint met de bestaande kozijnen. Door het verplaatsen van het entreegebied naar de onderdoorgang tussen de Markt en het Emile van Loonpark en het plaatsen van nieuwe deuren in de achtergevel is de relatie met het park nieuw leven ingeblazen. De zitplekjes langs deze gevel bieden nu een mooi uitzicht op het park. Aan de andere zijde langs de vide bevinden zich studieplekken die uitkijken op de karakteristieke gevel van het Emile van Loonhuis.

20180514 Jdvf 321a Lr
Ontmoeten, studeren, concentreren

De begane grond van het gebouw heeft als voornaamste functie ontmoeting. Hier bevindt zich het multifunctionele plein. Een ronde lage kast met aansluitend vloerkleed markeert dit plein waar onder meer workshops, presentaties en (educatieve) activiteiten voor kinderen plaatsvinden. Om aan het rumoer te ontsnappen, kunnen bezoekers terecht in een van de vele nisjes en zithoeken of in de afgesloten glazen studieruimte. De eerste verdieping van de bibliotheek heeft een meer traditionele functie. Deze ruimte heeft als primaire doel studie en concentratie. Hier bevindt zich dan ook het grootste deel van de collectie van de bibliotheek. De lichte en zachte kleuren, de grote vloerkleden, leestafels en leeshoekjes geven het interieur een huiselijke sfeer.

20180514 Jdvf 168bew
Veel hergebruik

Bij de herinrichting van Parrotia stond duurzaamheid voorop. Veel is hergebruikt. Van stoelen tot plafondverlichting. Maar ook de glazen puien waarmee vroeger de werkplekken werden afgeschermd hebben een nieuwe bestemming gekregen. Door de grote hoeveelheid van kleine ingrepen en door slim om te gaan met bestaande kwaliteiten en materialen heeft het gebouw een nieuwe impuls gekregen. Een aantrekkelijke en inspirerende plek voor jong en oud.

Vertel eens


"Bij de herinrichting van Parrotia stond duurzaamheid voorop"

-

20180514 Jdvf 132a Lr
20180514 Jdvf 175a Lr

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter