Huis van Eemnes

Huis van Eemnes
Huis van Eemnes
Huis van Eemnes
Huis van Eemnes
Huis van Eemnes
Huis van Eemnes

Ontmoetingsplek van, voor en door alle Eemnessers

Het Huis van Eemnes is een ontmoetingsplek van, voor en door alle Eemnessers. Hier vinden georganiseerde en spontane activiteiten plaats op het gebied van educatie, informatie, sport, cultuur, recreatie, welzijn en participatie. Verschillende organisaties, waaronder de bibliotheek en het sport-en cultuurcentrum, kregen een nieuw onderkomen in dit omvangrijke gebouw ontworpen door architectenbureau MoederscheimMoonen. De plek vormt een  belangrijke kernfunctie voor het dorp Eemnes en is uniek in zijn soort door de combinatie van ogenschijnlijk twee uitersten; de rustige omgeving van een bieb en de dynamiek van een sportcentrum. Het interieur slaat een brug tussen deze twee contrasten door de gezamenlijkheid en verbinding te benadrukken en door warmte toe te voegen aan het formele exterieur. 

Kenmerken

Opdrachtgever

Gemeente Eemnes

Aannemer

Vaessen Algemeen Bouwbedrijf BV

Interieurbouwer

Gieskes Interieur BV / Didam

Fotografie

Jan de Vries / Marco Heyda

Huis van Eemnes Huis van Eemnes Huis van Eemnes Huis van Eemnes Huis van Eemnes Huis van Eemnes
20200918 Jdvf 300 Lr
Multifunctionele tribunetrap

Bij binnenkomst in de spraakmakende entree met royale glazen gevel sta je direct in het hart van het cultuurcentrum. Hier bevindt zich de bibliotheek en de brasserie die in open verbinding met elkaar staan met daaromheen multifunctionele zalen en een grote sporthal. Een centrale en multifunctionele tribunetrap bovenop een houten podium doorbreekt de grote, open entreeruimte. In de trap zijn aan weerszijde nissen gemaakt voor zowel studie als sport en spel. Het podium verwijst naar een oude sportvloer door de grafische toepassing van sportlijnen.

Aatv Eemn 20200918 13 Of 44 5343
Canon van Eemnes

Een wandvullende boekenkast loopt langs de vide door omhoog en verbindt hierdoor zowel de ruimtes op de begane grond als de verschillende verdiepingen met elkaar. De enorme kastenwand heeft verschillende functies. Zo vind je hier het zogenaamde Canon van Eemnes. Een collectie van schetsen, oude foto’s, sportattributen en andere objecten die refereren aan belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van het dorp. Daarnaast wordt een deel van de kast beschikbaar gesteld als expositieruimte voor lokale kunstenaars. En dat alles uiteraard tussen de boeken. Huis van Eemnes is een co-creatie van aatvos (design concept, strategie) en MARS Interieurarchitecten (design, engineering).

Vertel eens


"Het interieur is ontworpen om de bezoekers een ‘thuiskomgevoel’ te geven. Om deze reden zijn er hoogteverschillen en verschillende ‘knusse’ hoekjes gerealiseerd."

-

20200918 Jdvf 235 Lr
20200918 Jdvf 193 Lr
'Huis van Eemnes verwelkomt zijn bezoekers'

Architectenweb

Bekijk publicatie

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter