Kulturhus Haaksbergen

Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen
Kulturhus Haaksbergen

Nieuwe culturele verblijfplaats

Een theater, foyer, bibliotheek, expositieruimte en leescafé vormen samen Kulturhus Haaksbergen, deels gevestigd in een voormalig schoolgebouw. Het ontbrak de organisatie echter nog aan een stevig concept, een gezamenlijke locatie én identiteit om hun samenwerking mee te bekrachtigen. Het nieuwe ontwerp is gebaseerd op een visie die creative guide aatvos heeft ontwikkeld in samenwerking met alle betrokken partijen. Dit is de uitkomst van een serie workshops om van het Kulturhus een gastvrije, aantrekkelijke en inspirerende plek te maken. Ofwel, de huiskamer van Haaksbergen waar alle inwoners zich thuis voelen. Het ontwikkelde concept vertaalden wij naar een bouwkundig ontwerp, een nieuw interieur en een grafische identiteit. We hebben een integrale aanpak gehanteerd, waarbij we ook de huisstijl, de signing en alle vormen van communicatie hebben meegenomen. Dit heeft geleid tot een duidelijk herkenbare nieuwe identiteit.

Kenmerken

Opdrachtgever

Kulturhus Haaksbergen

Aannemer

WBC Bouw BV

Restauratieadviseur

Bureau Polderman

Interieurbouwer

Gieskes Interieur

Projectmanagement

Draaijer + Partners

Fotografie

Jan de Vries / Marco Heyda

Kulturhus Haaksbergen Kulturhus Haaksbergen Kulturhus Haaksbergen
20180919 Jdvf 187 Lr
Transparante verbinding

Het Kulturhus heeft haar intrek genomen in een robuust theatergebouw en het naastgelegen verfijnde monumentale schooltje. Om niet af te leiden van deze sterke architectonische karakters zijn de gebouwen voorzien van een transparante verbinding van glas. Bestaande kwaliteiten en voorzieningen van de gebouwen zijn optimaal benut en zichtbaar gemaakt. Zo zijn de herkenbare en markante gevels waar nodig gerestaureerd, is het plafond opengelegd en zijn er oude pleisterlagen verwijderd. Wat tevoorschijn kwam is een prachtige houten dakconstructie, een oude buitenmuur en gemetselde boog.

20180919 Jdvf 122 Lr
Van gymzaal naar theaterzaal

Vooral het oude schooltje koestert voor veel mensen uit Haaksbergen warme herinneringen. Door dit te verbinden aan het heden ontstaat al snel een gevoel van ‘thuis’. Wij zijn dan ook dichtbij de oorspronkelijke lokalenstructuur gebleven omdat de school van zichzelf al licht en ruimtelijk was. De aula van weleer heeft een tribune en een podium gekregen en is bestemd voor kinderactiviteiten. Verder zijn er een flinke studiezaal, les- en vergaderlokalen en thematische ruimtes voor de boekencollectie. Het Kulturhus heeft nu ook een kleine theaterzaal, de voormalige gymzaal, die nog duidelijk herkenbaar is door de aanwezigheid van touwen, ringen en klimrek. Het vriendelijke karakter van het gebouw wordt versterkt door de zachte tonen op de wanden. Terwijl ruwe details de stoerheid accentueren. Vrolijkheid wordt toegevoegd met kleurig meubilair.

Vertel eens


"Oud en nieuw zijn op harmonieuze wijze samengesmeed tot een gastvrije omgeving"

-

190725 Aatv Haaks 23 Van 31
Oude Foto Haaksbergen 2
'Kulturhus Haaksbergen getransformeerd tot aantrekkelijke verblijfsplaats'

De Architect

Bekijk publicatie

'Nieuw Kulturhus als huiskamer voor inwoners van Haaksbergen'

Architectenweb

Bekijk publicatie

'Nieuwe huiskamer voor Haaksbergen'

Pi Magazine

Bekijk publicatie

Deel dit bericht via:

Email | WhatsApp | LinkedIn | Twitter